Wat is een verstreken baarmoedermond?
Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.
Kan een inwendig onderzoek de bevalling opwekken?
Vóór het inleiden van een bevalling doen we eerst een inwendig onderzoek. Een inleiding kan namelijk alleen als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Dat noemen we ook wel ‘rijp’. Dit onderzoek doen we meestal op de polikliniek.
Waarom toucheren?
Door te toucheren kan de verloskundige goed inschatten in welke fase van de bevalling je zit. Hierdoor kan ze beoordelen of je al klaar bent om te gaan persen.
Hoe voelt het verstrijken van de baarmoedermond?
Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.
Hoe wordt de bevalling ingeleid?
Soms beginnen de weeën na het breken van de vliezen en is dat voldoende. Maar meestal krijg je na het breken van de vliezen een infuus met een weeën stimulerend middel (oxytocine). Dit wekt de weeën op en maakt ze krachtiger. Door een infuus met oxytocine kunnen er ook te veel weeën ontstaan.
Hoe snel komen weeën achter elkaar?
Bij een eerste kindje is het tempo van ontsluiten gemiddeld 1 centimeter per uur wanneer de weeën elke 3 minuten terugkomen. Ben je al eerder bevallen, dan kan deze fase behoorlijk wat sneller verlopen, ongeveer de helft van de tijd van een eerste bevalling.
Hoe lang weeën voor ontsluiting?
Wanneer je 7 centimeter ontsluiting hebt, neemt de intensiteit van de weeën behoorlijk toe. Het kan lang duren voor je deze fase bereikt. Gemiddeld duurt dit ongeveer 10 uur, maar het kan ook langer duren. Vermoeidheid kan in deze fase dan ook een rol spelen, waardoor je het gevoel kan krijgen dat je niet meer kan.
Waarom niet toucheren?
Om infecties te voorkomen, wordt toucheren tot een minimum beperkt. Ook draagt de verloskundige altijd steriele handschoenen ter bescherming. Alleen als het belangrijk is om te weten hoe ver de bevalling is gevorderd, zal je getoucheerd worden.
Hoe voel je je baarmoedermond als je bevallen bent?
Je zult dan voelen dat je baarmoedermond redelijk hoog zit en een klein beetje open staat. Als je menstruatie voorbij is zul je merken dat de baarmoedermond zakt, hard is als het puntje van je neus en gesloten is. Als je al een keer bevallen bent zal je baarmoedermond voelen alsof er een spleetje inzit, dat altijd een beetje open staat.
Wat is een baarmoedermond?
De baarmoeder is een hele grote spier die 1 opening heeft onderin, de baarmoedermond. De baarmoedermond, dat uitkomt in de vagina heeft de vorm van een tuitje en is zo’n 3-4 cm lang en voelt hard aan. Zoals het puntje van je neus.
Hoe voel je de baarmoedermond na de ovulatie?
Na je ovulatie zal de baarmoedermond binnen een tot enkele dagen weer laag, gesloten en hard zijn. Je kan dan stoppen met het voelen tot na je volgende menstruatie. Helaas is het niet mogelijk om aan de positie van de baarmoedermond te voelen of je zwanger bent of niet. De beste manier om te bepalen of je zwanger bent is met een zwangerschapstest.
Hoe kun je de stand van Je baarmoeder bepalen?
Om erachter te komen wat de stand van je baarmoeder is zul je met een of twee vingers in je vagina moeten gaan. Door zo te voelen kun je de positie van de baarmoedermond bepalen.