Wie betaalt eindejaarspremie?

Wie betaalt eindejaarspremie?

De eindejaarspremie of ‘dertiende maand’ is een bonus die de werkgever in geld uitbetaalt aan de werknemer. Aangezien de eindejaarspremie deel uitmaakt van het loon, moet je er ook belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op betalen. De eindejaarspremie is géén wettelijke verplichting voor je werkgever.

Hoeveel belasting op eindejaarspremie?

De werknemer betaalt bijdragen ten belope van 13,07% van het bedrag van de eindejaarspremie. De eindejaarspremie wordt voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing beschouwd als een uitzonderlijke uitkering. Dit betekent dat de eindejaarspremie zwaarder belast zal worden dan het gewone loon.

Hoeveel bedraagt mijn 13e maand?

De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.

Wie krijgt geen eindejaarspremie?

Niet elke werknemer in België krijgt een eindejaarspremie. In bepaalde sectoren en ondernemingen heb je er recht op als: Het recht is vastgelegd in een sectorale of ondernemings-cao. Het een gewoonte in de onderneming is om elk jaar aan iedere werknemer een vast bedrag uit te betalen.

Hoeveel RSZ op eindejaarspremie?

Hoe wordt zijn eindejaarspremie berekend? Je eindejaarpremie is een extralegaal voordeel, waarop ook belastingen betaald moeten worden. De werknemersbijdrage RSZ voor arbeiders wordt berekend op 108% van hun brutoloon. Hiervan wordt dan 13,07% afgehouden voor de sociale zekerheid.

Hoeveel wordt een premie belast?

Ook je bonus wordt belast, meer zelfs dan je basisloon. Netto blijft er vaak niet zoveel over. Meestal krijg je maar zo’n 45 procent van je bonus in handen. Je werkgever moet bovendien 35 procent van het brutobonusbedrag aan de fiscus betalen.

Is een eindejaarsuitkering en 13e maand?

Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris.

Is eindejaarspremie hetzelfde als 13e maand?

Op het einde van het jaar kennen werkgevers doorgaans een extraatje toe aan hun personeelsleden: de eindejaarspremie. Soms hoor je ook spreken van “de dertiende maand”. Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht.

About the Author

You may also like these